Mijn artikel voor De Correspondent staat online en is verhaal van de dag op 3 mei 2021. Ik schreef een pleidooi gebaseerd op hoofdstuk 8 van het boek ‘Jongeren. Klimaat. Nu.’ over rechten voor de Natuur en ecocide.

Een van mijn favoriete passages:

”Kabinet-in-wording, het kan anders. We kunnen het tij keren. Om dat te doen, moeten we ons een nieuw denken en doen eigen maken ten opzichte van de natuur. In een tijdperk gedefinieerd door klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en andere ecologische crises kunnen we het ons simpelweg niet veroorloven om op deze manier door te gaan.

Ik pleit voor een ecocentrische benadering in het recht, waarbij het welzijn van de natuur centraal staat. 

Het is hoog tijd voor de juridische emancipatie van de natuur. Voor het strafbaar stellen van ‘ecocide’, oftewel de grootschalige beschadiging of vernietiging van de natuur, en voor het erkennen van de rechten van de natuur.”

Ik heb mijn artikel overigens ook ingesproken als podcast: deze is te beluisteren via De Correspondent website of in de App Store.

Lees het artikel hier.

Categories: Article